Zwyczaje Bożonarodzeniowe na Kujawach i Ziemi Dobrzyńskiej
Okres Bożego Narodzenia jest bardzo bogaty w obrzędy i zwyczaje. Zwłaszcza na Kujawach i Ziemi Dobrzyńskiej, gdzie przykłada się wielką wagę aby Święta były dostatnie.
Święta rozpoczyna Wigilia. Pierwsza Gwiazdka, która pojawi się na niebie (Symbol gwiazdy Betlejemskiej) to znak, by zasiąść do uroczystej postnej wieczerzy. Rozpoczyna ją zwyczaj dzielenia się opłatkiem – symbol chleba połączony z życzeniami.
Z wyjątkowym staraniem dba się, aby stół nakryty był białym obrusem, a pod nim znajdowało się sianko. Przy stole zasiada parzysta ilość osób, pamiętając o dodatkowym nakryciu dla niezapowiedzianego Gościa.
Na stole powinno znaleźć się 12 potraw, co odpowiada liczbie apostołów. Tradycyjnie na Kujawach i Ziemi Dobrzyńskiej przygotowuje się zupę z suszonych owoców, lub barszcz z uszkami na kwasie buraczanym. Jest też kapusta z grochem, fasola nazywana szablokiem, pierogi z kapustą i grzybami. Nie może zabraknąć śledzia, karpia i innych ryb smażonych. Są też kluski z makiem, ciasto drożdżowe i pierniki.
Po wieczerzy, śpiewa się Kolędy i słucha o niezwykłych wydarzeniach z nocy wigilijnej.
Wigilii na Kujawach i Ziemi Dobrzyńskiej towarzyszą rozmaite zwyczaje: Jednym z nich jest Pasterka. Wierzy się również że tej nocy zwierzęta mówią ludzkim głosem.